مهمان پرست: حامیان جنگ، مخالف منافع ملیاند
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه گفت: باید توجه داشته باشیم که هر کسی که بخواهد به طرف افراط و تفریط سوق پیدا کند از چارچوب اصلی خارج میشود. چه کسانی که معتقدند مذاکرات نتیجهاش رفع همه مشکلات و رسیدن به رفاه کامل است و هم کسانی که کلاً با هر نوع مذاکره مخالفاند و شاید از نظر آنها جنگ و درگیری مطلوب باشد، معلوم است که آنها در خط رهبری و در خط دفاع از منافع ملی نیستند.

به گزارش 24 آنلاین، رامین مهمانپرست در رابطه با ارزیابی خود از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا و اهمیت نشست کارشناسی طرفین در روز چهارشنبه، پیش از دور سوم مذاکرات مسقط، تصریح کرد: اگر به خاطر داشته باشید، در زمانی که دور اول گفتوگوها در حال انجام بود، بحث من این بود که آمریکاییها در شرایط فعلی به دنبال ایجاد ثبات در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه هستند. همچنین موضوع اوکراین و مسائل متفرقه دیگری وجود دارد که بتواند هزینههایشان را کاهش دهند و درگیر در نقاط مختلف نباشند. هدفگذاری اصلی آمریکا در حال حاضر رقابت اقتصادی با چین است. بر اساس این تحلیل ما میتوانیم منافع مشترکی بین ایران، آمریکا، اروپا و کشورهای عربی منطقه ایجاد کنیم. اگر این چارچوب صحیح باشد، آمریکاییها نباید مطالب غیرمنطقی و پیشفرضهای به اصطلاح تخریبکننده مذاکرات را در دستور کار قرار دهند.
وی ادامه داد: طبیعی است که وقتی آنها اشاره میکنند که تنها نگرانی ما این است که ایران به سمت فعالیتهای هستهای نظامی نرود، اگر واقعاً تنها این موضوع باشد، ما میتوانیم چارچوبی برای تفاهم با یکدیگر تعریف کنیم. دلیل این امر این است که ما هم اعلام کردهایم به دنبال سلاح هستهای نیستیم و نخواهیم بود و فتوای رهبری هم برای ما یک چارچوب تعیینکننده است. بنابراین، اگر آمریکاییها واقعاً تنها نگرانیشان همین مسئله باشد، این موضوع از نظر فنی قابل بحث و تعریف چارچوب است.
این کارشناس سیاست خارجی ایران با بیان اینکه مذاکرات دوره دوم قابل پیشبینی بود، اظهار کرد: اگر آمریکاییها به دنبال رسیدن به یک نقطه توافق باشند، باید به همکاریهای فنی توجه کنند. سفر آقای گروسی در این راستا میتوانست مکمل این کار باشد و نشست کارشناسان فنی هم در همین جهت ارزیابی میشود. نتیجه جلسات کارشناسان فنی باید این چارچوبها را برای رفع نگرانیها فراهم کند، ضمن اینکه حتماً رفع تحریمها و حق استفاده از دانش هستهای برای فعالیتهای صلحآمیز نیز باید برای ما تضمین شود. در همین مسیر پیش میرویم. تاکنون به دلیل مطرح نکردن مباحث متفرقهای که مذاکرات را خراب کند، به نظر میرسد آمریکاییها کاملاً آگاهند که اگر بخواهند وارد موضوعات دیگری شوند و پیششرطهایی را مطرح کنند یا فشارهایی وارد کنند، نتیجه به بنبست خواهد رسید. زیرا ما مواضع خود را به صراحت اعلام کردهایم.
مهمانپرست با تاکید بر این موضوع که اگر آژانس واقعاً به وظیفه اصلیاش عمل کند، وظیفه اصلی آنها نظارت بر این است که فعالیتهای هستهای کشورهای مختلف در چارچوب صلحآمیز باشد، بیان کرد: در کنار این موضوع، آژانس باید تضمین کند که کمک میکند و فناوریهای لازم را در اختیار کشورهای همکاریکننده قرار میدهد تا از مزایای دانش هستهای بهرهمند شوند. هر زمان که آژانس به جای انجام کار فنی خود، بخواهد رفتار سیاسی داشته باشد و تبدیل به اهرم فشار سیاسی از طرف قدرتها شود، جایگاهش را از دست میدهد و معلوم است که اهداف اصلی آن محقق نخواهد شد.
وی در خصوص وظیفه دستگاه دیپلماسی و مجموعه دولت در حوزه مدیریت تندرویها خاطرنشان کرد: باید همین چارچوبهای دقیقی که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند را رعایت کنیم یعنی برای دفاع از حقوق خودمان، زیر بار زور، تهدید و فشار نمیرویم و حاضر نیستیم راجع به بحثهای مربوط به توانایی بازدارندگی کشورمان صحبت کنیم. در عین حال که اهل مذاکره و دیپلماسی هستیم و جنگ را به نفع هیچکس نمیدانیم، باید توجه داشته باشیم که هر کسی که بخواهد به طرف افراط و تفریط سوق پیدا کند از چارچوب اصلی خارج میشود. چه کسانی که معتقدند مذاکرات نتیجهاش رفع همه مشکلات و رسیدن به رفاه کامل است و هم کسانی که کلاً با هر نوع مذاکره مخالفاند و شاید از نظر آنها جنگ و درگیری مطلوب باشد، معلوم است که آنها در خط رهبری و در خط دفاع از منافع ملی نیستند.