کدخبر: ۲۰۶۰

این قلعه باید ثبت جهانی شود

مدیر پایگاه میراث ملی ری ثبت جهانی «قلعه باستانی ایرج» را که سال ١٣٨٣ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، پیشنهاد کرد.

این قلعه باید ثبت جهانی شود

به گزارش پایگاه خبری ۲۴، قدیر افروند درباره ضرورت ثبت جهانی این قلعه باستانی گفت: این ابردژِ خشتی در وسعتی به ابعاد حدودی ۱.۵ در ۱.۲۸۰ کیلومتر بی‌گمان پدیده شگفت‌انگیز معماری تاریخی ایران است که باستان‌شناسان، کاربری قرارگاه سپاهیان ایران در عصر ساسانی را برای این دژ تشخیص داده‌اند.

او اضافه کرد: این اثر معماری خشتی بی‌بدیل، ابعاد و اندازه‌های حیرت‌آوری‌ دارد؛ مساحت آن حدود ۲۰۰ هکتار، طول آن حدود ١.۵ کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۳ کیلومتر، قطر دیوار و باروی آن بیش از ۲۰ متر و دارای ۴ دروازه در چهار جهت اصلی است و ۱۴۶ برج به فاصله هر ۳۰ متر و بیش از ۸۰۰ اتاق در دو طرف کریدور یا غلام‌گردش در سرتاسر آن با ارتفاع بالای ۶ متر ساخته شده‌ است و یک خندق عظیم پیرامون دژ به عرض ده‌ها متر وجود دارد.  

این ری‌شناس با بیان اینکه این اثر از تابستان امسال همزمان با بازدید وزیر میراث فرهنگی و درخواست و پیگیری مسئولان محلی در محدوده پایگاه ملی میراث فرهنگی قرار گرفته است، افزود: اواخر تابستان نیز برای نخستین بار با اعتبار مختصری که در اختیار بود، توانستیم در نمای جنوب شرقی به طول فاصله ۳ برج، معماری قلعه ایرج را خواناسازی و چند شکاف تخریبی بزرگ را بازسازی و مرمت کنیم و سعی ما بر آن است که در اسرع وقت این محدوده را محصور کرده و شرایط بازدید گردشگران را فراهم کنیم.  

افروند ادامه داد: در برنامه سال آینده در نظر داریم علاوه‌بر فراخواندن و دعوت از هیأت کاوش باستان‌شناسی «قلعه ایرج» برای ادامه پژوهش‌ها و کاوش‌های چند فصل گذشته، فاز دوم حفاظت و مرمت را در دروازه جنوبی مستقر و متمرکز کنیم. ضمن اینکه از مهمترین برنامه‌های پایگاه ملی تعیین تکلیف مالکیت‌های دولتی و غیردولتی و رفع تعرضات و تصرفات غیرقانونی و حفاظت محسوس و جدی این ابردژ باستانی و تلاش مؤثر برای باز کردن پای گردشگران به این جاذبه باستانی بی‌بدیل خواهد بود تا جایی که بومیان و جوامع محلی به خوبی از برکات رونق اشتغال و اقتصاد گردشگری فرهنگی متأثر از آن بهره‌مند شوند و نیز توجه سرمایه‌گذاران به این ظرفیت فوق‌العاده گردشگری معطوف شود و به مرور شاهد تحولات و توسعه جدی در منطقه باشیم.

مدیر پایگاه میراث ملی ری گفت: یکی دیگر از مهمترین اهداف ما برنامه‌ریزی در راستای ثبت جهانی این ابردژ خشتی جهان است و تردید ندارم اگر مردم به عنوان صاحبان و میراث‌داران اصلی این اثر باشکوه، نخبگان و فعالان علمی، فرهنگی و اجتماعی و مسئولان عالی و محلی دولت کمک و حمایت کنند «قلعه ایرج» از اولویت‌دارترین آثار ایران و جهان برای ثبت در فهرست میراث جهانی است.  

منبع: ايسنا
کدخبر: ۲۰۶۰
ارسال نظر