جشنواره هنرهای تجسمی فجر ۷ تازهوارد دارد
جشنواره هنرهای تجسمی فجر امسال برای شانزدهمین دوره برگزار خواهد شد؛ رویداد این دوره اما با هفت بخش تازه همراه شده است که در رابطه با هرکدام توضیحاتی از سوی برگزارکنندگان اعلام شده است.
به گزارش پایگاه خبری 24 شانزدهمین جشنواره فجر با بخشهایی تازه همراه شده است؛ آبگینه هنری، طراحی فرهنگمحور، ناشران کتابهای هنرهای تجسمی، بخش علمی یا دانشهنرهای تجسمی، کاتبان سوره حمد، دیوارنگاری شهری و پوسترهای فجر بخشهای تازه در این رویداد هستند؛ البته هنر جدید سال گذشته از جشنواره حذف شده بود و امسال بار دیگر بازگشته است. علاوه بر این دو بخش فیلمهای مستند هنرهای تجسمی و بازار هنرهای تجسمی بعضی سالها رشتهای از جشنواره محسوب میشدند که حالا پس از چند دوره غیبت دوباره بازگردانده شدند.
این رویداد در اصل دارای بخش رقابتی با عنوان طوبای زرین و بخشهای غیررقابتی است که هر کدام چندین زیرمجموعه را داراست.
این رویداد گفته شده با رویکرد هنر نوآور، خلاق، وحدت بخش و امیدآفرین برگزار شود؛ نمایشگاه این جشنواره جمعه ششم بهمن افتتاح خواهد شد و پنجشنبه ۲۶ بهمن برگزیدگان این جشنواره معرفی خواهند شد.
بخش طراحی فرهنگمحور این جشنواره در واقع در طراحی محصول، طراحی معماری، طراحی صنعتی و طراحی کاربردی خلاصه شده است. آنطور که اعلام شده این بخش قرار است به شناسایی و بهرهمندی از ظرفیت خلاقانه و نوآورانه طراحان فرهنگ محور به منظور بروز و ظهور ظرفیتهای فکری و هنری جامعهی طراحان معاصر ایران با رویکرد بازارپردازی (merchandising) بپردازد و از تولید طرحهای برگزیده بر اساس شرایط و قواعد اعلام شده حمایت کند.
بخش ناشران کتابهای هنرهای تجسمی قرار است کتابهای منتشر شده با مضامین هنرهای تجسمی را در برگیرد. در این بخش از کتابهای منتخب در بخش نمایشگاهی و فروشگاهی بازار هنرهای تجسمی فجر ارائه و از ناشران کتاب و یا کتابهای برتر تجلیل خواهد شد. اینچنین گفته شده که در این بخش، محتوای کتاب (کتابهای تصویری بر اساس آثار هنرمندان یا کتابهایی با مضامین ترجمه، مقاله، نقد، آموزش، پژوهش و تولید دانش هنرهای تجسمی و ...)، عیار علمی، هنری و نحوهی ارائه (کتابآرایی) مورد توجه قرار خواهد گرفت.
بخش علمی یا دانشهنرهای تجسمی؛ گفته شده که این بخش قرار است با مشارکت دانشکدهها، مراکز آموزش عالی هنر و پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات ساماندهی شود و به پایاننامههای مقطع «کارشناسی ارشد» و «دکترا» در رشتههای هنرهای تجسمی اختصاص یافته که طی سه سال اخیر تحویل و دفاع شده است. همچنین در این بخش، برگزاری نشست و همایش تخصصی با مضامین اقتصاد هنر، صنایع خلاق فرهنگی، شیوههای نمایشگاهگردانی، آیندهپژوهی و توسعه هنرهای تجسمی معاصر با مشارکت دانشکدههای هنری کشور مد نظر قرار گرفته است.
درباره اضافه شدن بخش کاتبان سورهی حمد نیز از سوی برگزارکنندگان این جشنواره گفته شده است که «نگارش و کتابت سورهی حمد یکی از مراتب عالی در هنر خوشنویسی است که از روزگار کهن تا دورهی معاصر جریان دارد. از سویی قرآن کریم با سورهی حمد گشوده و این سوره از منظری دیگر در عبادت روزانهی مسلمانان تکرار میشود. اهمیت این سوره (هم از منظر قرآنی و هم از نگاه هنری) به قدری است که برگزاری نمایشگاهی شامل ۱۱۴ سوره حمد از قدمای خوشنویس تا استادان صاحبنام معاصر و انتشار کتاب نفیس آن به طور مستقل از منظر هویت ملی، عیار هنری و نگاه تاریخی ضروری به نظر میرسد.»
دیوارنگاری شهری نیز تازه وارد دیگر این جشنواره است که قرار است در این بخش آثار اجرا شده بر دیوارهای شهری تهران در سه سال اخیر معرفی و به نمایش گذاشته میشود. گفته شده که این بخش به طراحی و اجرای دیوارهای شهری اختصاص دارد و بازاجرای نقاشیهای پیشکسوتان هنری در ابعاد بزرگ روی دیوار و همچنین کارهای پیمانکاران و گروههای اجرایی را شامل نمیشود. آثار بخش دیوارنگاری شهری قرار است توسط سازمان زیباسازی شهر تهران گردآوری، ساماندهی و ارائه شود.
پوسترهای (محیطی) فجر نیز از دیگر بخشهای اضافه شده به این جشنواره است؛ برگزارکنندگان در این باره گفتهاند که پوستر یکی از شاخههای اصلی در هنر ارتباط تصویری و از کاربردیترین گرایشهای هنرهای تجسمی است که بیشترین بیننده و مخاطب را به خود اختصاص میدهد. بر همین اساس نیز در این مجموعه، تمامی پوسترهای ادواری جشنوارههای فیلم، موسیقی، تئاتر، تجسمی، شعر و مد و لباس فجر به شکل محیطی به نمایش گذاشته خواهد شد.
شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر قرار است بهمن ماه سال جاری برگزار شود.
بر اساس آنچه که متولیان این جشنواره اعلام کردهاند ثبت نام جهت شرکت در بخشهای مختلف این جشنواره یکشنبه ۲۳ مهر آغاز شده و تا ۱۸ آذرماه ادامه خواهد داشت؛ انتخاب اولیه آثار ۲۵ آذر تا ۵ دی صورت خواهد گرفت و نتایج انتخاب اولیه در تمامی رشتهها ۶ و ۷ دی اعلام خواهد شد. بر همین اساس نیز دریافت آثار انتخاب شده از هنرمندان ۹ تا ۱۴ دی ماه صورت خواهد گرفت و در ادامه انتخاب نهایی آثار ۱۶ تا ۱۸ دی ماه صورت خواهد گرفت.
این جشنواره با هماهنگی اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، موزه هنرهای معاصر تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی و... برگزار خواهد شد.