کدخبر: ۲۴۷۶۹

صادقی: رفع فیلترینگ رابطه میام مردم و حکومت را تقویت می‌کند

نماینده اسبق مجلس گفت: باید توجه داشت که عرصه‌های رویارویی با اسراییل تنها در حوزه‌های نظامی و راهبردی خلاصه نمی‌شود. ما در عرصه‌های سیاست داخلی، اقتصادی، فرهنگی، رسانه‌ای و ارتباطی و... می توانیم، قدرت و اقتدار خود را نشان دهیم.

صادقی: رفع فیلترینگ رابطه میام مردم و حکومت را تقویت می‌کند

به گزارش 24 آنلاین، مشرح گفت‌وگوی محمود صادقی با روزنامه اعتماد به شرح زیر است:

فضای سیاسی و دیپلماسی این روزهای کشور را چطور ارزیابی می‌کنید. تدابیر نظام تصمیم‌سازی‌های کشور در مواجهه با این رخدادهای خارجی و داخلی را چطور می‌بینید؟

در مجموع معتقدم نظام تصمیم‌سازی‌های کشورمان، سیاست‌های هوشمندانه‌ای در مواجهه با رخدادهای اخیر منطقه‌ای و ماجراجویی‌های اسراییل اتخاذ کرده و تنش‌ها به شکل مناسبی مدیریت شده‌اند. گاهی اوقات، شدت و حدت تنش‌ها به نقاط حساس و باریکی و به اصطلاح به مو رسیده اما قطع نشده. این روند نشان می‌دهد که تدابیر مناسبی برای فاصله گرفتن ایران از جنگ انجام شده است. در واقع ضمن تلاش برای حفظ اقتدار ملی، تدابیر مناسبی اتخاذ می‌شود تا تنش‌ها به مرحله غیر قابل بازگشت ورود نکنند. این حرف من به تنهایی نیست، واکنش نمودارهای ثبات این واقعیت را نمایان می‌کنند. واکنش بازارها نشان می‌دهد که کشور پس از رخدادهای روزهای اخیر و علی‌رغم تصور دشمنان و اپوزیسیون خارجی به وضعیت باثبات‌تری رسیده است. ایران پس از مدت‌ها رجزخوانی دولت نتانیاهو، فضای بین‌المللی، منطقه‌ای و داخلی و تهدیدات دشمنان توانست تنش را به ‌طور نسبی مهار کرده و ابتکار عمل را به دست گیرد.

چرا فکر می‌کنید ایران ابتکار عمل را به دست گرفته، به هر حال مسوولان ایرانی اعلام کرده بودند در صورت هر اقدامی از سوی اسراییل، واکنش مناسب در راستای منافع ملی کشورمان نشان می‌دهد. این تدابیر که شما از آن نام می‌برید، چه دستاوردهایی برای ایران داشته؟

اولا باید توجه کرد که، نظام جمهوری اسلامی اجزای مختلفی دارد. از مقامات عالی و دولتمردان گرفته تا مسوولان دیپلماتیک و مدیران نظامی و... در اتخاذ تدابیر و دکترین‌ها نقش دارند. از سوی دیگر باید توجه داشت که جهان در آستانه انتخابات امریکا قرار دارد و این انتخابات هم شرایط خاصی را به وجود می‌آورد. نهایتا با تدابیر دیپلماتیک ساختار اجرایی و سفر مثبت مسوول سیاست خارجی دولت پزشکیان، سطح برخوردی که اسراییل پس از فضاسازی‌های زیاد صورت داد، بسیار پایین‌تر از محدوده‌هایی بود که ادعا می‌شد. البته رهبری به درستی فرمودند که این اقدام را نباید کوچک‌نمایی یا بزرگ‌نمایی کرد. مشخص است که اقدام اسراییل بسیار پایین‌تر از حد ادعاهای مطرح شده‌اش بود. اگر سطح واکنش‌ها پایین نبود بازارها این‌گونه واکنش نشان نمی‌دادند. نزول نرخ ارز و سکه در کنار صعود شاخص بورس و... نشان‌دهنده آن است که فضای اقتصادی دورنمایی از ثبات و استحکام را تشخیص داده است. در واقع ایران توانسته نوعی بازدارندگی و توازن را در سطح منطقه ایجاد کند.

پیش‌بینی شما از دورنمای آینده در منطقه چیست؟ آیا سطح تنش‌ها افزایشی خواهد بود یا کاهشی؟

می‌توان پیش‌بینی کرد که برای آینده ضمن حفظ عزت و اقتدار ملی و تحقق مصالح عمومی، تنش‌ها کاهش یابند. در این میان هم در ایران و هم در اسراییل جناح‌های مختلفی وجود دارند که خواستار شدت عمل بیشتر و واکنش‌های نظامی افزون‌تر هستند. این افراد و گروه‌ها در هر دو طرف هرچند صداهای بلندی دارند اما واقعیت آن است که این طیف‌ها در عرصه‌های تصمیم‌گیری، نقش تعیین‌کننده‌ای ندارند. رهبری هم در سخنرانی اخیر خود اشاره کردند که مسوولان اجرایی و راهبردی کشور مسائل را جمع‌بندی کرده و تصمیمی متناسب با شرایط کشور را اتخاذ کنند.

صلاح ایران در شرایط فعلی چیست؟ آیا افزودن بر تنش‌ها به نفع ایران است یا دور شدن از کانون تنش‌ها ؟

به هر حال مصلحت ایران در افزایش تنش نیست و به دلیل مشکلاتی که مردم از منظر اقتصادی و معیشتی و... متحمل می‌شوند، کشور و مردم تاب و تحمل تنازع و جنگ گسترده را ندارند. اگرچه در عین حال نباید احساس ضعف و ابراز ضعف کرد. دشمنی که همه مشاهده می‌کنند تا چه اندازه پس از 7 اکتبر در حال ارتکاب جنایات مختلف است. ابایی از انجام جنایات و نسل‌کشی و کودک‌کشی ندارد. در برابر یک چنین دشمن خطرناکی، ابراز ضعف هم نباید کرد در عین حال باید مراقب بود که در تله‌های احتمالی این دشمن برای افزایش زبانه‌های جنگ هم نیفتاد.

برای کاهش هر تنشی به بازیگران متناسب آن‌ هم نیاز است. در ایران این ابزارهای دیپلماتیک و ارتباطی برای کاهش تنش وجود دارد، در طرف مقابل آیا یک چنین اراده‌ای وجود دارد؟

معتقدم دولت فعلی اسراییل و نخست‌وزیر شرور آن برای بقای خود نیازمند توسعه سطح تنش‌ها است. بنابراین باید هوشمندانه عمل کرد و نهایتا امیدواریم که مذاکرات میانجی‌گرایانه در قطر و مصر و سایر کشورهای منطقه به نتیجه برسد و عملا آتش‌بس در غزه و لبنان برگزار شود. فکر می‌کنم این آتش‌بس هم نهایتا اعمال می‌شود. فکر می‌کنم دولت جمهوری اسلامی ایران هم یک چنین اولویتی داشته باشد. در مراحل بعدی هم باید راه‌حل‌های پایدارتری برای حل این منازعه در نظر گرفت.

ایده‌ای که ایران در سطح دیپلماتیک برای حل منازعه فلسطین باید دنبال کند چگونه باید باشد. ایده‌های ایران برای پشت سر گذاشتن تنش‌ها چیست ؟

به نظرم یک راه‌حل دست یافتنی‌تر، پشتیبانی از ایده تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی و زمینه‌سازی برای بازسازی غزه، رفع آسیب‌های منطقه و رفع تحریم لبنان و حزب‌الله می‌تواند باشد. این تاکتیکی است که ایران به صورت مرحله به مرحله می‌تواند آن را اجرایی کند. این موضوعات از نظر مقررات حقوق بین‌الملل دست یافتنی هستند، ضمن اینکه با دکترین کلان ایران هم منافاتی ندارد. تشکیل نهایی دولت مستقل فلسطینی و تقویت موضوع آن در سازمان ملل و منطقه سایر اهدافی است که در مراحل بعد باید به دنبال آن بود.

همزمان با مواجهه با دشمن بیرونی، در داخل کشور هم باید راهبردهای مناسبی تدارک دید. دولت با استفاده از چه راهبردهایی می‌تواند انسجام اجتماعی را در داخل تقویت کند تا در خارج بتواند دستاوردهای بیشتری کسب کند؟

برای حفظ تمامت ارضی کشور امروز همه مردم ایران یکصدا هستند. صرف‌نظر از جناح‌های مختلف سیاسی همه در راستای تحقق منافع ملی قدم برمی‌داریم. باید در مورد موضوعات مهم کشور، گفت‌وگو و دیالوگ ایجاد شود. برای تحقق منافع ملی جدا از اقتدار نظامی به اقتدار اقتصادی و اقتدار ملی نیاز داریم. این اقتدار ملی هم جز با به رسمیت شناختن صداهای مختلف و ایجاد اعتماد به دست نمی‌آید. از جمله باید تلاش‌هایی که از سوی طیف‌های رادیکال برای تضعیف دولتی که با رای مردم روی کار آمده و قدرت را در دست گرفته، صورت می‌گیرد، متوقف شوند. این نوع تلاش‌ها و تخریب‌ها به امنیت ملی و مصالح عمومی ضربه می‌زند. زمانی که مردم ببینند علی‌رغم همه وعده‌ها، دولت منتخب قادر به تحقق مطالبات مردم نیست از نظام سیاسی ناامید می‌شوند و راه خود را می‌روند. امروز ایران بیشتر از هر عامل دیگری به تقویت اقتدار ملی نیازمند است. این موضوع هم راهکارهای مشخص خود را دارد. ازجمله رسمیت دادن به دولت منتخب و زمینه‌سازی برای تحقق مطالباتی که مردم داشته‌اند.

این مطالبات عمومی که برای مردم مهم است، شامل چه مواردی است؟

برخی از این مطالبات موضوعات پیچیده‌ای هم نیستند. مثلا رفع فیلترینگ که صحبت‌های زیادی درباره آن صورت می‌گیرد پالس مناسبی به افکار عمومی ارسال می‌کند. از سوی دیگر گشایش در روابط بین‌المللی، تنش‌زدایی و اصلاح اقتصاد سیاسی کشور باعث می‌شود مردم احساس کنند که دولت در مسیر مطالبات آنها گام بر می‌دارد. در واقع باید توجه داشت که عرصه‌های رویارویی با اسراییل تنها در حوزه‌های نظامی و راهبردی خلاصه نمی‌شود. ما در عرصه‌های سیاست داخلی، اقتصادی، فرهنگی، رسانه‌ای و ارتباطی و... می‌توانیم قدرت و اقتدار خود را نشان دهیم. دشمن بیشتر از هر عامل دیگری روی کاهش انسجام اجتماعی و افزایش نارضایتی‌های داخلی، سرمایه‌گذاری کرده است. دشمن احساس می‌کند حرکت روی این شکاف‌ها فرصتی را دراختیار آنها قرار می‌دهد. ایران باید تلاش کند زمینه نارضایتی‌های عمومی را تا حد ممکن کاهش دهد. رفع فیلترینگ و کاهش فشارهای سلبی به مردم در موضوعات فرهنگی و اجتماعی یکی از روش‌هایی است که باعث افزایش رضایتمندی می‌شود. همچنین بهبود شاخص‌های اقتصادی و افزایش رفاه عمومی، رابطه میان حکومت و ملت را تقویت می‌کند.‌

کدخبر: ۲۴۷۶۹
ارسال نظر