اصولگرایان موافق برخورد با زنان بدون حجاب، بعد از فوت مهسا امینی چه نظری درباره گشت ارشاد داشتند؟
خبرآنلاین مواضع اصولگرایان درباره گشت ارشاد بعد از فوت مهسا امینی و اعتراضات سال ۱۴۰۱ را مرور کرده است.
به گزارش 24 آنلاین، میدانها ، چهارراه و خیابانهای شهر این روزها باردیگر میزبان «ونهای گشت ارشاد» و حجاب بانانی شده است، ونهایی که با تدوین و فرستادن لایحه عفاف و حجاب به مجلس قرار بود جمع آوری شود تا مسیری جدید و ایجابی برای پیگیری اصل حجاب دنبال شود، اما در روزهایی که این لایحه همچنان در رفت و آمد بین مجلس و شورای نگهبان است یکباره تصاویر بازگشت این ونها شکار دوربینها شد.
لایحه ای که کسی کردن نمیگیرد
لایحه عفاف و حجاب در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ و بعد از انتقادات جدی به مشی سلبی گشت ارشاد و روشهای پیش گرفته شده در موضوع حجاب، در قوه قضاییه تدوین شد و بعد از اضافه شدن چند ماده به تصویب دولت رسید و به مجلس فرستاده شد. این لایحه در اتفاقی عجیب محرمانه و پشت درهای بسته کمیسیون ویژه بررسی شد و بعد از تغییرات بسیار زیاد، راهی شورای نگهبان شد اما هنوز نتوانسته مُهر تایید این شورا را بگیرد و در رفت و آمد بین این دو نهاد برای رفع ایرادات است.
در چنین شرایطی که حرف و حدیثها بر سر این لایحه همچنان وجود دارد، یکباره «طرح نور» با محوریت بازگشت ونهای گشت ارشاد و حجاب بانان به خیابانها از سوی دولت رئیسی کلید خورد. «طرح نور» به گفته دبیر ستاد امر به معروف با دستور رئیسی و با محوریت وزیر کشور اجرایی شده است. اخیرا نیز احمد وحیدی وزیر کشور با تأکید بر این نکته که طرحهای اجراشده در حوزه حجاب در چارچوب قانون صورت میپذیرد، گفته «فرماندهی انتظامی در جهت عمل به مطالبه عمومی جامعه و در راستای ایجاد سلامت اجتماعی و فرهنگی و آرامش و امنیت اخلاقی در مقام ضابط قانونی دستگاه قضائی به وظایف محوله خود پرداخته است و همراهی اکثر قریب به اتفاق شهروندان را به همراه داشته است».
او در واقع با این اظهارات خود، حمایت دولت از بازگشت ونهای گشت ارشاد به خیابانها را علنی میکند.
بازگشت دوباره گشت ارشاد به خیابانها و فیلمهای منتشر شده از برخوردهای خشن علیه زنان نه تنها واکنشهای چهرههای سیاسی و فعالان مجازی را به همراه داشت، بلکه مهدی فضائلی عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب نیز با انتشار توئیتی خبر از تذکر رهبر انقلاب به مسئولان درباره نحوه برخوردها داده بود. هرچند او نیز از سوی حامیان گشت ارشاد با حملات تندی روبرو شد اما سردار جعفری روز گذشته صحت تذکر رهبری را تایید کرد.
تذکرات اصولگرایان فراموش شد؟
به قبل از اعتراضات سال ۱۴۰۱ که بازگردیم، این قسم کلیپها در فضای رسانه ای و مجازی کم نبود، همان روزها بود که سیاسیون و جامعه شناسان و چهرههای شاخص نسبت به این روشهای تند و سلبی هشدار میدادند و خواستار اصلاح مسیرهای تجربه شده و ناکام در موضوع حجاب بودند. آنگونه که محسن پیرهادی، نماینده تهران در مجلس در نامهای سرگشاده به سردار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی از سبک برخورد برخی ماموران گشت ارشاد با زنان انتقاد کرده و نوشته بود: «بعضا سبک مواجهه ماموران گشت ارشاد با زنان کم حجاب در سطح شهر شایسته عنوان نیروی انتظامی که بنا بر هویت ذاتیاش قراراست حافظ و مامن شهروندان ورای دین و ملیت شان باشد نیست.».
اعتراضات به گشت ارشاد بعد از فوت مهسا امینی و اتفاقات رخ داده در آن ماجرا شدت بیشتری گرفت و اینبار فقط اصلاح طلبان و اعتدالیون پای کار نبودند، بلکه بسیاری از اصولگرایان نیز منتقد رویکرد گشت ارشاد و برخوردهای سلبی بودند.
همین اعتراضات نیز در نهایت کار را به تدوین یک لایحه در قوه قضاییه، تکمیل آن در دولت و روانه کردنش به مجلس رساند. گرچه این لایحه در نهایت با تغییرات زیاد و افزایش مادهها خود تبدیل به حاشیه ای دیگر شده و کار به جایی رسیده که گویا نه قوه قضاییه نه دولت و نه حتی بخش اکثریتی از مجلس حاضر نیستند آن را گردن بگیرند اما نکته آنجا عجیب تر میشود که طرح نور بدون انتظار برای نهایی شدن این لایحه دوباره با استفاده از ونهای گشت ارشاد و با دستور رئیسی کلید خورده است.
در این میان پربیراه نیست مروری بر اظهارات اصولگرایانی داشته باشیم که ضمن دفاع از اصل حجاب، روشها و رویکرد در پیش گرفته شده برای اجرای این اصل شرعی را درست نمیدانند و خواستار اصلاح مسیر رفته بودند. برخی از این افراد همچنان بر انتقاد خود باقی هستند اما برخی چون نقدعلی و غضنفرآبادی نمایندگان مجلس که از حامیان لایحه عفاف و حجاب نیز هستند از این تصمیم دولت حمایت میکنند.
** در جدول زیر اظهارات برخی سیاسیون اصولگرا درباره گشت ارشاد که مربوط به سال ۱۴۰۱ و بعد از فوت مهسا امینی است، را میخوانید: