افزایش قیمت قهوه تا کجا ادامه دارد؟
اگر در خریدهای شما قهوه آن خرید تکرار شدنی باشد که هر از چندگاهی برای مصرف شخصی تان آن را خریداری می کنید حتما در هربار خرید افزایش قیمت آن را حس کرده اید اما خب در بازار ایران این چیز عجیبی نیست چرا که تورم چیزی است که ما ایرانیان با گوشت و استخوان آن را درک می کنیم. اما در رابطه با قهوه! حتما متوجه ی افزایش قیمت نگهانی و مهار نشدنی قهوه در سه ماهه ی آخر سال 2024 و اوایل سال 2025 بوده اید. این افزایش قیمت نه تنها مختص بازار ایران بلکه در بازار جهانی فراگیر بوده است. در ادامه به بررسی مواردی که موجب افزایش قیمت قهوه شدند اشاره خواهیم کرد:
"ال نینو" چیست؟
در ابتدا به زبان ساده به تعریف "ال نینو" می پردازیم که از مهم ترین دلایل افزایش قیمت قهوه بوده است.
"ال نینو" یکی از مشهورترین چرخه های آب و هوایی است که هر دو الی هفت سال یکبار شرایط اقلیمی و آب هوایی زمین را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث ایجاد ناهنجاری های بزرگی در سراسر کره ی زمین میشوند از جمله : سیلاب های عظیم،خشکسالی و قحطی و اپیدمی.
- "ال نینو" مهم ترین عامل افزایش قیمت قهوه: برزیل از اولین کشورهایی بود که افزایش قیمت را بخاطر پدیده ی "ال نینو" تجربه کرد. برزیل از مهم ترین تولید کنندگان قهوه ی سراسر جهان به علت خشکسالی بسیار شدید و آسیب های ناشی از خشکسالی، توان پاسخگویی به تقاضای قهوه را نداشت. پیش بینی ها حاکی از آن است که در اکتبر سال جاری با بارش باران برزیل از خشکسالی خارج شده و درختان قهوه مجدد جان تازه می گیرند اما این پیش بینی ها تنها احتمالاتی است که چه به وقوع بپیوندد چه نه؛ بازار جهانی و قیمت قهوه را تحت تاثیر قرار داده است. ویتنام نیز که از تولیدکنندگان مهم قهوه ربوستا بوده است در جهت جلوگیری از روند صعودی قیمت به تولید قهوه ی عربیکا نیز روی آورد که از قضا ویتنام نیز به دلیل شرایط نامطلوب آب و هوایی خیلی موفق نبوده و احتمالا این تولید نتیجه ی عکس خواهد داشت.
- حذف "ارز نیمایی" دلیلی بر افزایش قیمت قهوه: در آذر ماه 1403 در حالی که قیمت دلار در بازار آزاد 62 هزارتومان خرید و فروش میشد نرخ "ارز نیمایی" 54 هزارتومان بود که تجار و بازرگانانی که دان قهوه سبز را با ارز 54 هزارتومانی وارد می کردند می توانستند باعث تعدیل و ثبات نسبی در بازار داخلی قهوه شوند. بانک مرکزی با حذف "ارز نیمایی" و ایجاد ارز توافقی این امکان را از بازرگانان و واردکنندگان گرفت و قهوه با قیمت دلار بازار آزاد خرید و فروش شد. که همین امر دلیل دیگری بر افزایش قیمت قهوه در بازار داخلی بود.
- احتکار در انبارشرکت های بزرگ: در زمانی که اوضاع نابسامان است احتکار همیشه دلیلی بر افزایش بیشتر قیمت ها بوده است. در این زمینه نیز می توان رد پای "احتکار" را به خوبی دید. شرکت هایی که انبارهای بسیاری در اطراف شهرهای صنعتی داشتند و در تمامی این انبار ها که پر از قهوه های وارد شده با نرخ ارز قبلی بود، فروش عمده ی خود را بستند که با کمبود عرضه، به این افزایش قیمت دامن زدند.
این سه عامل از مهم ترین دلایل افزایش قیمت جهانی قهوه در سه ماهه ی اخیر بوده که شوک بزرگی به تمامی تولید کننده های کوچک و کافه داران وارد کرد چرا که قهوه دیگر یک کالای لوکس به حساب نمی آید و اتفاقا می توان قهوه را چون چای و برنج در اقلام اساسی مردم جای داد. با این حال همیشه در بازار می توان قیمت نسبتا مناسب را پیدا کرد که با حاشیه سود کم اقلام خود را به فروش می رساند. برای اینکه این بازارهای خوش قیمت را پیدا کنید بهتر است به تولیدکنندگان کوچک فکر کنید. معمولا در تولیدی های کوچک امرار معاش افراد حاضر در مجموعه باعث کاهش حاشیه سود و دوام آوری مجموعه در نوسانات شدید قیمت میشود که باعث می شود علاوه بر اینکه خرید با کیفیت و خوش قیمت را تجربه کنید؛ چرخه ی اقتصاد را کمی روان تر به حرکت درآورد.
یکی از دلایل قیمت کم این مجموعه ها این است که شما از یک تولیدی خریدتان را انجام می دهید که خود تامین کننده ی قهوه ی مورد نیاز بسیاری از کافه های کشور است. اگر در جریان باشید می دانید که تامین کننده ها مالیات کمتری را سالانه پرداخت می کنند و به همین خاطر خرید از تامین کننده ها بسیار مقرون به صرفه تر از جزئی فروشی هاست. در این بازار پر نوسان شناسایی اینگونه از فروشندگان قطعا کمکی به اقتصاد مردم خواهند کرد که "قهوه" تبدیل به یک کالای لوکس نشود و همچنان در لیست کالاهای اساسی باقی بماند.