سفیر ایران در آژانس اتمی: از سرگیری اجرای برجام معطل اقدامات مشخص غرب است
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنانی در نشست فصلی شورای حکام تصریح کرد که ازسرگیری اجرای توافق سال ۹۴ معطل اقدامات مشخص ایالات متحده و تروئیکای اروپایی است.
به گزارش 24 آنلاین، محسن نذیری اصل با ارائه توضیحی درباره نحوه شکلگیری مذاکرات وین، بیان داشت: ایران و سایر اعضای برجام، در پی ابراز تمایل ایالات متحده برای بازگشت به این توافق و رفع تحریم های غیرقانونی، وارد مذاکره شدند تا شرایطی را فراهم کنند که تحت آن ایالات متحده به برجام بازگردد و تعهدات خود را در این توافق اجرا کند.
وی افزود: این مذاکرات طولانی و پرزحمت، عمدتاً به دلیل فقدان اراده سیاسی و عزم ایالات متحده، به نتیجه نرسید.
سفیر کشورمان با اشاره به اظهارات مقامهای آمریکایی درباره خروج برجام از دستور کار کاخ سفید افزود: این یک نگرانی جدی است که برخی دیگر از مشارکت کنندگان این توافق چشم خود را بر این رفتار بسیار غیرمسئولانه بستهاند. این مساله نشان میدهد که محاسبات نادرست و دستور کار سیاسی محدود یک کشور خاص بر تلاش برای ازسرگیری اجرای برجام غلبه دارد.
نذیری با بیان اینکه ایران با حسن نیت در مذاکرات وین گفتوگو کرد و جدیت خود را برای نهایی کردن توافق نشان داد، از رفتارهای متناقض طرفهای غربی انتقاد کرد و گفت: جامعه بینالمللی اکنون بهجای بیانیههای سیاسی ایالات متحده و تروئیکا به دنبال یک اقدام مشخص است.
این درحالیست که به گفته وی «آنها هنوز موضع خود را روشن نکردهاند و با بیان اظهارات متناقض حقایق مربوط به عدم تمایل خود درباره پایبندی به تعهدات برجامی را پنهان میکنند.»
سفیر کشورمان خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران آماده است تا با اجرای کامل برجام توسط همه طرفها، تعهدات خود را ذیل این توافق از سربگیرد.
گفتنی است، مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به صورت غیر مستقیم در گفتوگوها حاضر بود. اما نتیجه مذاکرات به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید از سوی آمریکا معطل ماند.
در واقع، تجربه نشان داد که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیمگیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.
این درحالیست که ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریمها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.
حجتالاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی رییس جمهوری کشورمان در همین پیوند تصریح کرد که چنانچه رفتار غرب با ایران اصلاح شود، مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد و به نتایج نیز خواهد رسید.
بیانیه ۴ مارس جایگزین موافقتنامه جامع پادمان نیست
سفیر کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود به ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای کشورمان اشاره و تاکید کرد: فعالیتهای هستهای ایران، از جمله غنیسازی در سطوح مختلف، کاملاً صلحآمیز و مطابق با حقوق ما وفق پیمان انپیتی است.
وی با بیان اینکه فعالیتهای اتمی ایران تحت نظارت و راستیآزمایی آژانس است افزود: اقدامات جبرانی ایران در برجام هیچ تأثیری بر نظارت و راستی آزمایی آژانس در چارچوب موافقنامه جامع پادمان که در حال انجام است، ندارد.
نذیری برهمین اساس از تلاش کشورهای غربی برای ارائه روایت معکوس از اقدامات جبرانی ایران انتقاد کرد و گفت: این کشورها نه تنها عمداً تعهدات داوطلبانه را با تعهدات قانونی مخلوط میکنند، بلکه نهایت تلاش خود را برای پنهان کردن این واقعیت بسیار واقعی انجام میدهند که برجام دارای مشارکتکنندگان دیگر و ضمیمههایی است که باید بدون تأخیر بیشتر توسط آنها اجرا شوند.
وی با اشاره به اقدامات داوطلبانه ایران در چارچوب توافق اسفند سال گذشته با آژانس بینالمللی انرژی اتمی موسوم به بیانیه مشترک چهارم مارس برای حلوفصل مسائل پادمانی تصریح کرد: ادامه همکاری ایران با آژانس تحت تاثیر اظهارات غیرسازنده برخی از کشورها که تلاش میکنند، اینگونه القا کنند که همکاری (دو طرف) به معنای سازش در حقوق موافقتنامه جامع پادمان است، قرار نخواهد گرفت.
سفیر کشورمان خاطر نشان کرد: روح و متن بیانیه مشترک ۴ مارس نباید به گونه ای تفسیر شود که این بیانیه قرار است جایگزین تعهدات قانونی موافقتنامه جامع پادمان شود.
گفتنی است که ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هستهای ایران، در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار گرفته است. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند سال گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظهای در ارتقاء همکاریهای خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشتهاند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفتگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفتگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.
تدابیر جبرانی ایران در برجام نمیتواند بهانهای برای بدعهدی تروئیکا باشد
نذیری در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام که در پی خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و بدعهدی طرفهای اروپایی صورت گرفت بیان داشت: گامهای ایران کاملاً مطابق با حقوق ذاتی آن طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در واکنش به خروج غیرقانونی ایالات متحده از برجام، همراه با ناتوانی تروئیکا در پایبندی به تعهدات خود بود.
وی تصریح کرد: این واقعیت آشکار به هیچ وجه نمی تواند مبنایی برای تروئیکا بهمنظور خودداری از اجرای تعهدات خود باشد.
نذیری بر همین اساس تصریح کرد که تصمیم تروئیکا برای حفظ تحریمهایی که باید چارچوب بندهای غروب آفتاب برجام برداشته میشد، اقدامی غیرقانونی و نمونه دیگری از عدم اجرای تعهدات برجامی و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.