دولت برای کاهش فقر شدید در جامعه برنامه دارد
معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: یکی از اصلیترین وظایف دولت تامین تغذیه سفره غذایی مردم است. به همین دلیل دولت تصمیم گرفت حمایت یارانهای خود را از سفره مردم از ابتدای سال ۱۴۰۱ معادل ۸ تا ۹ برابر کند و ماهانه ۲۷ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از مردم کشور بپردازد.
به گزارش پایگاه خبری 24،
افراد فقیر جامعه را می توان به سه گونه دارای فقر شدید، فقر مطلق و فقر نسبی تقسیم کرد که مهمترین آنها در گروه اول جای دارند. یکی از مظاهر اصلی فقر شدید در هر جامعه ای، کاهش سطح کالری غذایی مردم است.
این روند به واسطه سیاست های نادرست اقتصادی در دهک های پایین درآمدی شدت بیشتری نسبت به دهک های بالایی دارد و تحقیقات رسمی نشان می دهد که ظرف یک دهه اخیر، میزان کالری غذایی دریافتی مشمولان دهک های پایین درآمدی به شدت کاهش یافته است.
علیرضا عسگریان معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیروز با استناد به یافته های مرکز آمار و گزارش های مراکز بهداشتی به خبرنگاران گفت: با وجود پرداخت هزاران میلیارد تومان یارانه نقدی، اما به گواه گزارش های رسمی ظرف سال های 1392 تا 1399 میانگین کالری دریافتی دهک های پایین درآمدی جامعه حدود 300 کالری در روز کاهش یافته که نشان می دهد شکل تخصیص یارانه به این گروه از افراد جامعه چندان هدفمند نبوده و کمک های نقدی دولت موجب بهبود امنیت غذایی و کاهش فقر شدید نشده است.
وی ادامه داد: یکی از اصلیترین وظایف دولت تامین تغذیه سفره غذایی مردم است. به همین دلیل دولت تصمیم گرفت حمایت یارانه ای خود را از سفره مردم از ابتدای سال ۱۴۰۱ معادل 8 تا ۹ برابر کند و ماهانه 27 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به 79 میلیون و600 هزار نفر از مردم کشور بپردازد.
عسگریان ادامه داد: از ابتدای امسال هم با هدف بهبود امنیت غذایی اقشار کم درآمد و تاثیرگذاری بیشتر پرداخت یارانه به مردم، بنا شد سه دهک پایین درآمدی به صورت اختیاری به جای دریافت یارانه نقدی، اعتبار خرید 11 قلم مواد غذایی اصلی خانوار را دریافت کنند.این طرح اکنون تمامی 7 دهک اول درآمدی را دربر گرفته و مشمولان می توانند به اختیار خود به جای دریافت یارانه نقدی، به میزان 120 هزار تومان بیشتر از یارانه نقدی ماهانه اعتبار خرید 11 قلم کالای اساسی دریافت کرده و بدون پرداخت وجه، کالای مورد نیاز خود را از 220 هزار فروشگاه تجهیز شده سطح کشور دریافت کنند.
وی گفت: در گذشته زیرساختی برای اینکه این پول مستقیماً سر سفره مردم بیاید، فراهم نبود، اما اکنون زیرساخت ایجاد شده و از ابتدای امسال طرح کالابرگ الکترونیک یا اعتبار خرید مواد غذایی در کشور آغاز شده است.
معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریحکرد: در مرحله نخست اجرای این طرح، دهک اول درآمدی هدف گیری شد که در گام بعدی اعطای اعتبار خرید به سه دهک رسید، در گام سوم مراحل تشویقی وارد کار شد که یک ماه زودتر پرداخت میکردند و مبلغ تشویقی در گام بعدی از ۸۰ هزار تومان به ۱۲۰ هزار تومان رسید. اکنون هفت دهک ایران درگیر کالابرگ الکترونیک هستند که بیش از ۶۱ میلیون نفر از جمعیت را شامل میشود.
وی خاطرنشانکرد: موضوعی که اهمیت داشت، این بود که هر فردی که ۲۰۰ هزار تومان پرداخت و کالا را خریداری کند، ۱۲۰ هزار تومان تشویقی دریافت می کند، اما چون هدف اصلی سفره مردم است نمیتوانند جای دیگری آن را خرج کنند. قیمتهای محصولات این سبد هم به قیمت میانگین سال ۱۴۰۰ است.
عسگریان با بیان اینکه از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر استقبال از طرح کالابرگ الکترونیک به ۱۵.۷ درصد جمعیت کل (۶۱ میلیون نفر یاد شده) رسید، گفت: استقبال انجام شده نسبت به ماههای گذشته اصلا قابل قیاس نیست و انتظار میرود تا پایان سال به ۲۵ درصد برسد که البته کفایت نمیکند، اما این طرح افتخاری است.وی با اشاره به اینکه بیشترین استقبال از کالابرگ الکترونیک به ترتیب مربوط به دهکهای ۲، 3، یک، 4، 5، ۶ و 7 بوده است، افزود: بیشترین میزان مصرف کالا در این طرحها مربوط به برنج، روغن، ماکارونی، لبنیات، قند و شکر، حبوب، مرغ و با یک فاصله گوشت قرمز است.
این مقام مسئول همچنین با اشاره به هدفگیری نیازمندان امنیت غذایی در پایین ترین سطح درآمدی گفت: بر اساس داده های آماری دریافت شده از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم اینک 140 هزار کودک ۶ ماه تا ۵۹ ماهه در نقاط مختلف کشور کمبود غذایی دارند که در قالب یک طرح ویژه از دو ماه قبل کاهش فقرغذایی این جامعه را هدف گیری کرده ایم. در قالب این طرح برای این کودکان دارای فقر شدید غذایی، سرپرست خانوار انتخاب و اطلاعات دهکبندی آنها استحصال شده است.
وی با اظهار اینکه تحقیقات ما نشان می دهد که ۱۵ هزار نفراز این کودکان در دهک هفت به بالای جامعه و ۱۲۵ هزار نفر دیگر در دهکهای یک تا هفت درآمدی قرار دارند، اظهار داشت: در گام دوم اجرای این طرح، ظرف دو ماهه اخیر در دهکهای یک تا سه به ازای هر کودک یک میلیون تومان به خانواده ها داده شده است. این مبلغ غیر از یارانههای دیگری است که به خانوار تعلق میگیرد و دهکهای بعدی به ازای هر کودک ۶۰۰ هزار تومان اضافه شده است.
معاون وزیر تعاون گفت: برای اینکه سبد غذایی کالابرگ برای کودک مناسب باشد، کالاها از ۱۱ قلم به ۱۶ قلم (سبزیجاتی مانند خرما، هویچ، پیاز، کدو، سیب، موز و دانههای روغنی) افزایش یافته است تا برای کودکان مورد استفاده قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه هر ۶ ماه یکبار فرزندان توسط مراکز بهداشتی بررسی میشوند و اگر رشد نکنند وزارت بهداشت اعلام میکند تا آن یارانه قطع شود، استفاده این طرح توسط بیش از ۶۰ هزار نفر از این طرح را مورد توجه قرار داد و خاطرنشانکرد: یارانه ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومانی کودکانی که شامل طرح امنیت غذایی کودکان هستند، امروز به صورت ۲ ماهه (آذر و دی) به سرپرستان خانوار پرداخت میشود.
عسگریان با تاکید بر اینکه بحث بعدی امنیت غذایی مربوط به مادران کودکان است، اظهار داشت: پرداخت یارانه طرح "یسنا" که مربوط به مادران دارای فرزند زیر ۲ سال دهک یک درآمدی جامعه است، از دیروز آغاز شد.
وی توضیحداد: در مرحله ابتدایی این طرح، مادران داراری فرزند شیرخوار دهک یک درآمدی در نظر گرفته شدهاند. شناسایی آنان در هشت استان خراسان شمالی و جنوبی، گیلان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، فارس و هرمزگان انجام شده است. به این واسطه ۱۲۷ هزار مادر شناسایی و ۲۲ هزار نفر شامل این طرح شدند.
معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: یارانه در نظر گرفته شده برای این افراد ۴۰۰ هزار تومان است که از امروز آن را دریافت میکنند و این مبلغ در حساب کالابرگشان شارژ میشود و میتوانند خرید خود را انجام دهند.
وی گفت: در اقلام مربوط به این یارانه، لبنیات و سبزیجات بیشتری وجود دارد که به سرپرست خانوار داده میشود و امکان دارد در آینده طرحهایی بیاید که بتوان جامعه را بهطور کامل پوشش داد.
عسگریان ادامه داد: یارانه آذر و دی طرح امنیت غذایی کودکان ۶ ماه تا ۵۹ ماهه از دیروز همزمان با هم در حساب سرپرست خانوار شارژ میشود.