یک زن ؛ یکی از دو قهرمان اصلی قیام عاشورا
قیام عاشورا یک قهرمان اصلی و نقشهای مکمل و فرعی ندارد. بلکه دو قهرمان اصلی دارد: تا ظهر عاشورا یک مرد که حسین بن علی است و از آن به بعد یک زن که زینب است.
پنجمین آموزه از قیام عاشورا که در دنیای مدرن هم قابل فهم است و در عین حال با آموزۀ قبلی پیوند دارد نقش زنان است و به صورت مصداقی و واقعی و تاریخی و مشخص: زینب.
روایتهای مذهبی معمولا مردانه است و در مواردی مانند تولد عیسی مسیح، مریم تنها مادر است که در دفاع از عصمت خود هم چارهای ندارد که از فرزند یاری بگیرد.
زن در دنیای سنت به سرعت به همسر و مادر تبدیل و به عنوان مادر شناخته میشود.
علی شریعتی در «فاطمه، فاطمه است» میخواهد همین را بگوید که برای دختر پیامبر و همسر علی و مادر بزرگان، شأن مستقل هم قایل شویم.
با این حال در هم تنیدهاند اما دربارۀ زینب اگرچه دختر او و خواهر امام حسین است اما به عنوان شخصیت مستقل و قهرمان کربلا شناخته میشود و فراموش نکنیم که او یک زن است.
دقت کنیم که در جمهوری اسلامی هم روز پرستار را به مناسبت او نام گذاری کردهاند که یک شغل است و پرستاری امری مدرن به حساب میآید.
به گزارش عصر ایران، نام زنان را در قیام عاشورا فراوان میشنویم. زنانی که با تصویر سنتی که سستعنصر و اهل دنیا و فریبکارند به کلی تفاوت دارد و سیمای مدرنی از زن را ارایه میکند.
این که زنی کاروان را هدایت کند ولو با توجیه بیماری مرد (امام سجاد) باشد فراتر از سنت است و خاصه سخنرانی او در حضور خلیفه در شام و این جملۀ تاریخی که «ما رأیت الا جمیلا»؛ جز زیبایی ندیدم.
0 نظر
پاسخ دهید
* درج نام و ایمیل اختیاری است.