فرصت¬های نهفته اقتصادی رمزارزها با توجه به موقعیت فعلی ایران
ابراهیم سماوی
در آیندهای نه چندان دور با گسترش فناوریهای مالی(FinTech) تحولات شگرفی در نظام پولی کشورها و بین المللی ایجاد خواهد شد. یکی از این فناوریهای جدید، ارزهای مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک است که تحت عنوان رمزارزها شناخته میشوند. بیت کوین که در سال ۲۰۰۸ توسط گروهی از برنامهنویسان با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو معرفی شد، اولین رمزارز در جهان است، که در ابتدا به عنوان جایگزینی جهت پولهای فیات تحت حمایت دولتها معرفی شد. سازندگان بیتکوین در مقالهای با عنوان “سیستم نقد الکترونیکی همتا به همتا” با اشارهای به بحران مالی سالهای ۲۰۰۷-۲۰۰۸ انتقادی بر سیستمها و نهادهای پولی متمرکز کردند و دولتها را فاقد صلاحیت جهت خلق پول (انتشار پول) دانستند. بیتکوین به عنوان محبوبترین رمز ارز در روزهای اولیه خود در سال ۲۰۰۹ قیمتی کمتر از یک سنت را داشت و با توجه به معرفی فناوری زنجیره بلوکی و همچنین مزایایی که به همراه داشت به مرور زمان توجه بسیاری از افراد جهان را جلب کرد و در دسامبر ۲۰۱۷ قیمتی نزدیک به ۱۸۰۰۰ دلار را تجربه کرد.
در ادبیات نوین مالی رمزارزها را به عنوان یک دارایی مالی در نظر میگیرند زیرا ویژگی اصلی ارزها ثبات قیمت نسبی است اما رمزارزها همانطور که در شکل بالا مشخص است، دارای نوسانات قیمتی زیادی میباشند. مزایایی همچون نقل و انتقال وجه به صورت اختیاری، انجام معاملات غیر قابل فسخ و برگشت ناپذیر، تسریع در انجام مبادلات، کاهش هزینه تراکنش های برون مرزی، حذف واسطه گری و نقش پررنگ بیت کوین و پول های مجازی در مسائلی همچون موضوعات اجتماعی و جمع سپاری باعث استقبال جامعه از این وجوه فناورانه شده است. میتوان گفت این نقطهی عطفی در تاریخ بشر بود. زیرا برای اولین بار بشر به تکنولوژی دست یافته بود که با استفاده از آن میتوانست کالای ارزشی را بدون نیاز به اعتماد شخص ثالث جابجا کند. از آن جا که تمام کد های کامپیوتری ارائه شده منبع باز بودند و همه به آن دسترسی داشتند، همه چیز کاملاً شفاف بود و چیزی پشت پرده وجود نداشت. همچنین منطق خلق بیت کوین به این صورت است که با صرف هزینه سخت افزاری و انرژی برق، به وجود میآید.
پدیده زنجیره بلوک و رمزارزها دارای مزایا و فرصتهای بسیار زیادی بالاخص در حوزه مالی و کارآفرینی میباشد که عدم توجه به این مورد موجب از دست رفتن فرصتهای شگرفی میشود. همچنین با توجه به اینکه ایران در موقعیت تحریم قرار دارد اهمیت این مبحث دو چندان میشود. در ادامه به فرصتهای اقتصادی نهفته در این پدیده اشاره میشود:
۱) رمزارزها به عنوان واسط پرداخت: رمزارزها میتوانند به عنوان ابزاری برای پرداخت، تحریمهای سیستم بانکی را خنثی کنند. به علت اینکه رمزارزها متمرکز نیستند هیچ کشور و نهادی نمیتواند جلوی تبادلات آنها را بگیرد. دریافت پول حاصل از صادرات به علت تحریمهای بانکی برای ایران هزینههای زیادی را تحمیل میکند که با استفاده از رمزارزها، این هزینهها بسیار کاهش خواهد یافت. بانک مرکزی در پیش نویس منتشر شده در بهمن ماه “الزامات و ضوابط رمزارزها”، تاکید دارد که گسترش استفاده از رمزارزها تأثیرات بالقوهای بر سیاستهای پولی و ارزی کشور خواهد داشت.
۲) استخراج رمزارزها: هزینه عمده استخراج رمزارزهایی همانند بیت کوین شامل بهای برق مصرفی توسط دستگاههای استخراج یا همان ماینرها است. با عنایت به این مسئله که بهای تمام شده برق در ایران نسبت به متوسط سایر کشورهای جهان بسیار پایین است، این صنعت جز صنایع پربازده با درآمد ارزی در ایران محسوب میشود که در شرایط فعلی ایران بسیار ارزشمند است. به بیان ساده استخراج رمزارزها همان صادرات برق با بازده بالاتر نسبت به صادرات برق به شیوه سنتی است، زیرا هزینههای آن بسیار کمتر است.
تا به اینجای یادداشت، صرفاً از مزایا و فرصتهای اقتصادی نهفته در کاربست رمزارزها صحبت شد ولی نباید فراموش شود که هر پدیده جدید علاوه بر مزایایی که دارد، دارای معایبی هم میباشد و باید همزمان به همه ابعاد توجه کرد. در آخر همچنین به سیاستگذاران پیشنهاد میشود با توجه به ورود بیتکوین و سایر رمزارزهای دیگر به بازراهای مالی و همچنین توانایی بالقوه این ابزار جهت دور زدن تحریمها، در مورد ورود این ابزارها به بازارهای پول و سرمایه تصمیمگیری کنند.
0 نظر
پاسخ دهید
* درج نام و ایمیل اختیاری است.