تورم رکودی احمدی نژاد و تورم تک رقمی روحانی
به گزارش ۲۴ آنلاین، مهدی تقوی، اقتصاددان در روزنامه آرمان نوشت:
در دوران آقای احمدینژاد شوک خیلی بالایی بر نرخ ارز وارد شد که به خاطر تورم بود. در آن زمان جامعه با رشد منفی و تورم روبهرو بود و زمانی که رشد منفی وجود داشته باشد صادرات کاهش ییدا میکند.
عجیب است که در حال حاضر نرخ ارز به این صورت افزایش یافته. پس از اجرایی شدن برجام مقداری از داراییهای بلوکه شده ایران توسط آمریکا آزاد شد و پیش بینی این بود که با وجود توافق برجام و لغو تحریمها ایران بتواند نفت بیشتری صادر کند و مراودات اقتصادی خود را با سایر کشورها افزایش دهد.
افزایش نرخ ارز در این دولت به هیچ عنوان با تئوریهای اقتصادی نمیخواند. به عنوان مثال یک تئوری وجود دارد به نام تئوری قدرت خرید که میگوید اگر نرخ ارز بالا میرود بدین علت است که تورم دولت مورد نظر بیشتر از سایر دولتهاست. از سوی دیگر نظریه پولی مطرح است که میگوید حجم پول دولت بیشتر از قبل با شتاب خیلی بالا رشد میکند.
مطابق این تئوریها در دوره آقای احمدینژاد رشد شدید نرخ ارز وجود داشت، اما در دولت آقای روحانی نرخ تورم کاهش یافته و زمانی که تورم کاهش مییابد نرخ حجم پول هم کم میشود. از سوی دیگر زمانی که این اتفاقات رخ میدهد ثبات در بازار پیشبینی میشود و حتی ممکن است قیمت ارز پایین بیاید.
در زمان احمدینژاد که هدفمندی یارانهها انجام شد قیمت گاز بهطور بیرویهای افزایش یافت. زمانی که قیمت نهادهای تولید افزایش مییابد تورم رکودی ایجاد میشود. در دولت گذشته نرخ رشد منفی و تورم ۴۰ درصد به خاطر افزایش نهادهایی بود که در تولید به کار میرود. سیاستهای اقتصادی احمدینژاد نادرست بود چون اگر وی ۴۵۵۰۰ تومان به عنوان یارانه به مردم پرداخت کرد در ازای آن قدرت خرید مردم را ۷۰۰۰۰ تومان کاهش داد.
اگر در دولت فعلی نرخ ارز بالاست به این دلیل است که خود دولت نرخ ارز را بالانگه داشته تا کسری بودجه خود را تامین کند. در دوره آقای روحانی تورم کاهش یافته ودر زمینه صادرات نفت بعد از برجام تحریم نفت ایران برداشته شده و صادرات به سقف ۴ میلیون بشکه رسیده است. بنابراین زمانی که نفت بیشتر صادر میشود ودلار بیشتر خریداری میشود چرا باید نرخ ارز بالارود؟زمانی که عرضه دلار در بازار زیاد شود باید قیمت کاهش یابد.
تمام اقتصاددانان بینالملل این موضوع را میدانند که وقتی قرار است ۲۵میلیون از داراییهای بلوکه شده ایران آزاد شود و تحریمهای بانکی ایران نیز لغو شده باید پیشبینی کرد که قیمت ارز کاهش پیدا خواهد کرد. البته باید به این نکته هم توجه داشت که اگر دولت ارز را گران نکند و بفروشد بابت مالیات پول کمتری تحت عنوان مالیات از مردم میگیرد، اماراه دیگری که دولت میتواند هزینههای خود را تامین کند درآمد پولی است.
بدین معنا که هر زمان دولت به لحاظ بودجه کم بیاورد به بانک مرکزی دستور میدهد که برای تامین هزینه به چاپ اسکناس مبادرت ورزد که این عمل تورمزاست، بنابراین ارز را گران فروختن بهتر از آن است که دولت درآمد پولی ایجاد کند و متعاقب آن تورمی که دولت از ۴۴ درصد دولت آقای احمدینژاد به زیر ۱۰درصد رسانده را دوباره بالا ببرد.
0 نظر
پاسخ دهید
* درج نام و ایمیل اختیاری است.