مردم گوشت گاو و گوساله دوست ندارند،گوشت گوسفند گران شده

۱۳۹۶-۰۹-۲۵ اقتصاد

مردم گوشت گاو و گوساله دوست ندارند،گوشت گوسفند گران شده

بیش از ۹۰ درصد نیاز بازار کشور به گوشت قرمز از محل تولید داخل تامین می‌شود اما با این وجود در مقاطعی از سال رشد بی‌رویه قیمت یا زیان دامداران به‌دلیل واردات بیش از حد این فرآورده موجب زیان توأم مصرف‌کنندگان و تولید‌‌کنندگان می‌شود.

در این میان مسئولان تغییر ذائقه مردم به مصرف گوشت گرم گوسفندی را دردسرتازه تنظیم بازار قلمداد می‌کنند. رئیس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار ما اعلام کرد: نیاز بازار کشور به گوشت قرمز سالانه حدود ۹۵۰هزار تن است که از این میزان حدود ۸۳۰هزار تن از طریق تولید داخل و حدود ۱۲۰هزار تن (حدود ۱۰درصد) از طریق واردات تأمین می‌شود.

محمدرضا ملاصالحی با بیان اینکه در سنوات گذشته همه واردات گوشت قرمز به گوشت سنگین گوساله و گاو اختصاص داشته است، افزود: در سال گذشته به هر دلیلی مانند نوسان عرضه یا تغییرذائقه مصرف مردم از گوشت گاو و گوساله به گوشت سبک مجبور به واردات گوشت گوسفندی شدیم.

وی در پاسخ به انتقاد‌ها نسبت به واردات بیش از سقف گوشت قرمز و زیان تولید‌کنندگان داخلی طی چند‌ماه گذشته، گفت: مجموع میزان واردات گوشت قرمز تغییر نکرده بلکه بخشی از سهم گوشت گاو و گوساله به واردات گوشت گوسفندی اختصاص یافته‌است. تغییر ذائقه مردم به مصرف گوشت گوسفندی گرم و عدم‌اقبال آنها به گوشت گاو و گوساله منجمد موجب سخت‌تر شدن روند تأمین گوشت گرم گوسفندی و تنظیم بازارشده است. همچنین قیمت گوشت قرمز طی چند هفته اخیر روندی کاهشی داشته است.

  • ۵واسطه در بازار گوشت قرمز

ملاصالحی در مورد علت نوسان قیمت گوشت قرمز و زیان مردم و دامداران، افزود: قیمت گوشت قرمز در بازار تابع عوامل مختلفی است و تنها بخشی از آن با قیمت دام زنده مرتبط است. برخی مشکلات بعد از تولید دام آماده کشتار، یعنی چرخه درب دامداری تا تبدیل گوسفند زنده به لاشه و عرضه در خرده‌فروشی‌های سطح شهر آغاز می‌شود.

گوشت قرمز از مرحله تولید تا زمانی که به‌دست مصرف‌کننده نهایی برسد، توسط ۵تا ۶واسطه دست به‌دست می‌شود. وی افزود: دامدار محصول تولیدی خود را به کشتارگاه نمی‌برد بلکه یک نفر به‌عنوان چوبدار دام زنده را از دامدار با حداقل قیمت و در اغلب موارد به‌صورت نسیه خریداری کرده و بخشی از این دام توسط چوبداران در میادین دام به افراد واسطه دیگری برای انتقال به کشتارگاه فروخته می‌شود.

در اینجا نیز افرادی به‌عنوان کشتار‌کننده دام وارد چرخه مذکور شده و پس از کشتار، دام را در سطح شبکه توزیع عرضه می‌کنند تا به‌دست قصاب و مصرف‌کننده نهایی برسد که همین موضوع ۵واسطه را به چرخه تولید و عرضه گوشت قرمز می‌افزاید. به گفته وی، اکنون دامداران مجبور نیستند تا دام تولیدی خود را با هر قیمتی به‌دلیل تولید انبوه به‌صورت یکجا عرضه کنند و شرایط به‌گونه‌ای شده که دامدار عجله‌ای برای فروش دام خود ندارد.

  • عبور گوشت قرمز از سقف واردات

طبق آمار وزارت جهادکشاورزی در حالی طی ۸ماه امسال حدود ۹۰هزار تن (سقف نیاز کشور) گوشت قرمز وارد کشور شده که مذاکرات و توافق‌ها برای افزایش تعداد کشورهای صادرکننده (آستاراخان و روسیه) و میزان صادرات گوشت به ایران ادامه دارد. طی این مدت بیش از ۸۷ هزار و ۷۸۰ تن گوشت قرمز به ارزشی بالغ بر ۳۹۰ میلیون و ۷۲۰ هزار دلار از کشورهای مختلف وارد شده است که از نظر وزنی ۴۶.۵۲ درصد و از نظر ارزشی ۵۵.۳۶ درصد نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته رشد داشته است.

همچنین میانگین قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز وارداتی ۴.۴دلار بوده که با توجه به میانگین قیمت حدود ۳۵۰۰تومانی ارز قیمت هر کیلوگرم گوشت وارداتی حدود ۱۵ هزار تومان بوده است. حسن رکنی، معاون وزیر جهادکشاورزی نیز به ایسنا، گفت: برای تأمین نیاز بازار سالانه نیازمند حدود ۹۰۰ هزار تن گوشت قرمز هستیم که ۸۲۰ هزار تن آن (معادل ۹۰درصد) در کشور تولید و ۱۰درصد مابقی (حدود ۱۰۰ هزار تن) از دیگر کشورها تأمین می‌شود. با این روند نیاز به واردات گوشت قرمز تأمین شده و اگر امروز نیز واردات آن ممنوع شود، واردات از طریق ثبت سفارش‌های گذشته نیز به بیش از ۱۰۰ هزار تن می‌رسد.

(Visited 32 times, 1 visits today)

نوشته‌های مرتبط

۱۳۹۶-۰۹-۲۵ اقتصاد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


* درج نام و ایمیل اختیاری است.